Kauden 2018 - 2019 ohjelma


pe 5.10.2018

Tasapainoa maailmaan - Miten elää yhteisessä maailmassa?

Presidentti Tarja Halonen, Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtaja, VTT Jaakko Kiander ja filosofi, toimittaja, FT Ville Lähde

Tarja Halonen, Jaakko Kiander ja Ville Lähde pohtivat, miten elää elämää tasa-arvoisemmin, turvallisemmin, yhteisöllisemmin ja kestävämmin. Mitkä ovat globalisaation lait ja haasteet yhteiskunnan valtarakenteiden näkökulmasta? Mitä muuttuvat roolit ja valta-asemat merkitsevät sukupuolten, perhe-elämän ja yksilön näkökulmista? Mitä sosiaalinen kestävyys kestävän kehityksen tavoitteiden osana merkitsee? Mitä valinta, vastuullisuus, oikeudenmukaisuus, kumppanuus ja solidaarisuus tarkoittavat arjen tekoina? Historia ei saa lamaannuttaa, voittoja on saavutettu ja saavutetaan jatkossakin. Mutta miten? Sopisivatko vanhat sanonnat ”Ei voi syödä enemmän kuin tienaa” ja ”Arvaa oma tilasi, anna arvo toisellekin” edelleen ohjenuoriksi tulevaan?

Oheiskirjallisuus: Suvi Ahola (toim.) (2017): Kirjava käsikirja kestävään kehitykseen. Agenda 2030 - Kestävän kehityksen tavoitteet. Ville Lähde (2013): Niukkuuden maailmassa. Ville Lähde (2015): Paljon liikkuvia osia. Otso Sillanaukee (2018): Zero Waste. Jäähyväiset jätteille.


pe 16.11.2018

Pot-pot-potkut sain kesken työuran

Yrittäjä, kansanedustaja Harry (Hjallis) Harkimo ja yhteisövalmentaja Jouni Kylmälä

"Pot-pot-potkut sain" lauletaan iskelmässä, mutta mitä on oikeasti saada tai antaa potkut ja mitä se merkitsee elämässä. Kokemusasiantuntijat Harry (Hjallis) Harkimo ja Jouni Kylmälä kertovat, miltä potkut näyttävät asianomaisten näkökulmasta. Jouni Kylmälä kertoo oman tarinansa: Mitä minulle tapahtui? Kun ahdistus otti mittaa mielestä ja karvas pala nousi kurkkuun, mihin silloin saattoi tarttua? Miten käsitellä mm. tyhjyyttä, omaa osaamistaan ja merkityksettömyyden tunnetta? Miten oma arvokkuus palautui? Onko enää koskaan entisensä? Miten eri tahot kantoivat vastuunsa? Miten elämä palautui raiteilleen ja uusi arvokas alku löytyi? Harry Harkimo pohtii potkujen antamista: Olenko tunteeton robotti ja jääkö tilaa tuntevalle ihmiselle? Miten sovitan yhteen inhimillisen tarinan ja taloudellis-tuotannolliset vaatimukset?

Oheiskirjallisuus: Pekka Hämäläinen & Jukka-Pekka Vuorinen (2014): Potkut. Haaksirikko vai uusi mahdollisuus. Staffan Kurtén & Anu Waaralinna (2015): Kun joudut irtisanomaan. Työsuojelurahasto. Tutkimus tutuksi: Tukiohjelman vaikutukset irtisanottujen työllistymiseen ja hyvinvointiin.


pe 18.1.2019

Maailman tila ja turvallisuus

Professori Hiski Haukkala, CMI:n neuvonantaja Hussein al-Taee ja sotilasprofessori, everstiluutnantti Jyri Raitasalo

Hiski Haukkala, Hussein al-Taee ja Jyri Raitasalo pohtivat maailman menoa ja kehitystä: kriisejä, viholliskuvia, varautumista, vaikuttamista ja jännitteiden purkamista, populismia ja elitismiä, viha- ja inhopuhetta sekä maailmanpolitiikan yllätyksiä. Mikä maailman kulussa on hyvää ja säilyttämisen arvoista ja mikä vaatii kehittämistä? Mitä historiasta voi ja tulisi oppia ja ymmärtää? Millaiset silmälasit historia tarjoaa nyt ja seuraaville sukupolville? Mikä merkitys on sukupolvia ylittävillä rajoilla? Mitä pitää muistaa käsitellä ja mitä vain unohtaa?

Oheiskirjallisuus: Martti Ahtisaari & Jaakko Iloniemi & Tapani Ruokanen (2016): Miten tästä eteenpäin. Timo Hakkarainen (toim.) (2017): Vakaus vaakalaudalla. Ajatuksia turvallisuuspolitiikkamme suunnasta. Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko (2016). Antti Blåfield (toim.) (2016): Historian käyttö ja väärinkäyttö. Historioitsijat ilman rajoja Suomessa.


pe 22.2.2019

Kun se iskee ja yllättää - Burn out, masennus, uupumus, työn imu, entä sitten?

Näyttelijä Janne Kataja ja professori Jari Hakanen

Janne Kataja paljastaa, mitä on joutua burn outin ja uupumuksen salakavalaan pimeyteen. Mikä siihen johtaa ja miten ottaa tilanteeseen etäisyyttä? Miten tunnistaa ja tunnustaa tosiasiat ennen kuin se on myöhäistä? Jari Hakanen pohtii hyvinvoinnin ulottuvuuksia, työn imua ja työn vaatimusten ja ihmisen voimavarojen suhdetta. Mikä ja milloin on liian vähän, sopivasti tai liikaa?

Oheiskirjallisuus: Jari Hakanen (2011): Työn imu. Katariina Salmela-Aro & Jari-Erik Nurmi (toim.) (2017): Mikä meitä liikuttaa? Motivaatiopsykologian perusteet. Anne Mäkikangas & Saija Mauno & Taru Feldt (toim.) (2017): Tykkää työstä. Työhyvinvoinnin psykologiset perusteet. Marja-Liisa Manka & Marjut Manka (2016): Työhyvinvointi. Marjaana Suutarinen & Pirkko-Liisa Vesterinen (toim.) (2010): Työhyvinvoinnin johtaminen.


pe 3.5.2019

Sananvapaus ja -vastuu

Professori Atte Jääskeläinen, toimittaja Sanna Ukkola ja toimittaja Rebekka Härkönen

Atte Jääskeläinen, Sanna Ukkola ja Rebekka Härkönen pohtivat sananvapautta ja siihen liittyvää vastuuta kansainvälisen sananvapauden päivänä. Käsitteenä sananvapaus on haastava: mitä se konkreettisesti merkitsee ja mitä eri ulottuvuuksia siihen sisältyy? Vastuu on vapauden edellytys. Mitä vapaa ja tasapuolinen tiedon- ja ajatustenvaihto merkitsevät itselle, erimielisille ja demokratialle? Mitä sananvapauden varjolla tapahtuu, voiko sananvapaus kääntyä itseään vastaan ja todellisuus vääristyä? Milloin ja miten sananvapauteen voidaan puuttua ja sitä rajoittaa? Millaista maailmankuvaa samalla rakennetaan? Onko tunteesta tullut tietoa tärkeämpää, ja onko edessä ns. tiedon jälkeinen aika?

Oheiskirjallisuus: Marjo Oikarinen (2013): Kuka vastaa? Sananvapaus ja päätoimittajan vastuu muuttuvassa maailmassa. Antti Blåfield (toim.) (2016): Historian käyttö ja väärinkäyttö. A.-P. Pietilä (2018): Uutisissa valheita, valheista uutisia.

Polam Seminaarit kuvituskuva

Ilmoittautuminen

Kuhunkin tilaisuuteen mahtuu 180 innokasta osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä!

Ilmoittaudu johtamisaamuun

Ilmoittautuminen on avoinna kerrallaan vain yhteen tilaisuuteen.

Lisätietoja ilmoittautumisesta:

Palveluvastaava Mari Silván:
mari.silvan(at)poliisi.fi,
p. 0295 483 155

Tietosuojaseloste